• 11 november 2020
  • Author: Tech Data

Massale datafragmentatie: dit moet u weten

Veel gegevens leven in silo’s en zijn daardoor nauwelijks bruikbaar voor bijvoorbeeld analyse. Massale datafragmentatie steekt zo een stok in het wiel van innovatie en de digitale transformatie. Terwijl het succes van de digitale transformatie vaak afhankelijk is van een goede toegang tot álle data. Gelukkig zijn er oplossingen.

Wat is massale datafragmentatie?

Het gros van alle bedrijfsgegevens komt terecht in een waaier van opslaglocaties, managementsystemen en datasilo’s. Daar zijn de gegevens vaak slecht zichtbaar, beheerbaar en toegankelijk. Dit fenomeen noemen we massale datafragmentatie.

Het gaat hier vrijwel altijd om secundaire data. Dat zijn niet-bedrijfskritische gegevens met een lage of geen SLA. Denk bijvoorbeeld aan data uit de back-up en archivering, data warehouses en data uit test- en ontwikkelomgevingen. Deze data vormen ongeveer 80 procent van het totaal en groeien bovendien naar schatting de komende 5 jaar met zo’n 800%. Daarmee groeit ook de fragmentatie.

Hoe ontstaat massale datafragmentatie?

Massale datafragmentatie ontstaat vanuit 3 oorzaken:

1. Single-purpose dataomgevingen

Data bevinden zich vaak in aparte omgevingen die zijn ingericht met een specifiek doel, zoals de back-up. Deze omgevingen sluiten niet per definitie op elkaar aan en zijn niet ingericht met maximale transparantie in het achterhoofd. Daardoor ontstaan datasilo’s. Meer dan een derde (35%) van alle organisaties gebruikt meer dan 6 verschillende dataomgevingen.

2. Groeiend aantal kopieën

Omdat dataomgevingen het delen of hergebruik van gegevens niet of nauwelijks toestaan, bestaan er binnen organisaties vaak meerdere kopieën. Volgens onderzoeksbureau Vanson Bourne heeft 63% van alle organisaties 4 tot 15 kopieën van dezelfde data.

3. Toenemend cloudgebruik

Het gemiddeld aantal cloudomgevingen dat organisaties naast elkaar gebruiken, groeit al jaren gestaag. De data in deze omgevingen zijn lang niet altijd uitwisselbaar en transparant. Dat vergroot de silovorming en daarmee de fragmentatie verder.

Wat zijn de nadelen van massale datafragmentatie?

Massale datafragmentatie kent diverse nadelen:

1. Onmogelijke of onvolledige data-analyses

Data-analyses leggen onzichtbare verbanden bloot of vormen de basis voor volledig nieuwe businessmodellen. Maar dan moeten die analyses wel kunnen beschikken over alle relevante data. Massale datafragmentatie maakt dat lastig of zelfs onmogelijk

2. Securityrisico’s

Massale datafragmentatie vermindert de zichtbaarheid en transparantie. Dat zorgt voor securityrisico’s: het beveiligen van gegevens die niet scherp op het netvlies staan is lastig.

3. Onnodige kosten

Onnodige kopieën van data vragen opslagruimte, en vormen daarmee een kostenpost. Ook slokt datafragmentatie kostbare tijd van de IT-afdeling op.

Met welke stappen kun je massale fragmentatie elimineren?

Massale datafragmentatie oplossen vereist grofweg 3 maatregelen:


1. Het consolideren van alle secundaire data binnen een enkel platform.

2. Alle aspecten van het databeheer centraliseren vanuit een enkele beheeromgeving.

3. Het samensmeden van fysieke locaties, verschillende cloudomgevingen en edge-sites.

Wat zijn de voordelen van het elimineren hiervan?

Met een transparante, centraal beheersbare omgeving krijgen organisaties weer grip op hun secundaire data. Hiermee zijn deze gegevens op het juiste moment beschikbaar op de juiste locatie of voor de juiste toepassing of workload. Het voorkomt dat data ‘kwijt’ of ontoegankelijk zijn en zorgt zo voor een stevige basis voor de digitale transformatie.

Wat is de specifieke aanpak van Cohesity?

Cohesity biedt een softwaregebaseerde oplossing. Het dataplatform van Cohesity legt een intelligente grid over het gehele secundaire datalandschap. Het verenigt op die manier de data uit de cloud, on-premises en aan de randen van het IoT-netwerk binnen een centrale, via een webconsole beheerbare omgeving. Het vermindert bovendien de datafootprint dankzij deduplicatie, erasure coding en datacompressie. De oplossing draait naar keuze in de cloud of on-premises. Vanuit de cloud is het platform bovendien oneindig schaalbaar via een pay-as-you-growmodel.

Meer weten?

Wilt u meer weten over hoe het dataplatform van Cohesity massale datafragmentatie tegengaat en uw datalandschap geschikt maakt voor de digitale transformatie? Neem vrijblijvend met ons contact op en laat u informeren.

Terug naar Mediabibliotheek