• 16 februari 2021
  • Author: Tech Data

Ransomware: zo overwint u de uitdagingen van een response-strategie

Ransomware is een van de gevaarlijkste cyberdreigingen van dit moment. Inzetten op preventie alleen is niet genoeg, want een besmetting is nooit helemaal uit te sluiten. Een goede response-strategie is dan ook cruciaal. Daarvoor moet u wel een aantal uitdagingen overwinnen.

Bij de bestrijding van ransomware ligt het accent vaak op het voorkomen van besmettingen. UTM-firewalls, oplossingen voor endpointsecurity en het werken aan awareness bij medewerkers zijn veelgenoemde maatregelen. Ook zaken als netwerksegmentatie, patchmanagement en hardening van configuraties horen hierbij.

Actuele back-up

Toch is de kans groot dat het ondanks al deze inspanningen een keer misgaat. Een goede response-strategie is daarom cruciaal. Een actuele back-up is daarbij een van de krachtigste middelen. Wie daarover beschikt, kan versleutelde data immers vervangen door een onaangetaste versie.

Dat klinkt echter eenvoudiger gezegd dan gedaan. Zeker in complexe datalandschappen is een actuele en volledige back-up geen vanzelfsprekendheid. Denk bijvoorbeeld aan hybride- of multicloudomgevingen, en/of omgevingen met veel verschillende data-eilanden, zowel in de ‘core’ als aan de ‘edge’. In dergelijke omstandigheden is het maken van een volledige back-up van alle relevante data al snel een ingewikkelde zaak.

Daarbij geldt: een back-up is zonder speciale maatregelen net zo kwetsbaar voor de verwoestende werking van ransomware als de originele databronnen. Een door ransomware versleutelde back-up is waardeloos. Het is daarom belangrijk dat de back-up zoveel mogelijk los staat van de rest van de infrastructuur. Een ‘air gapped back-up’ vermindert de kans sterk dat ransomware er vat op krijgt.

Tijdige herkenning

Naast een goede back-up is belangrijk dat een ransomwarebesmetting zo vroeg mogelijk wordt opgemerkt. Dan is er namelijk nog tijd om de besmetting te isoleren en de aanval te stoppen voor het complete datalandschap is aangetast.

Geavanceerde datamanagementoplossingen kunnen op basis van AI en machine learning afwijkende patronen in het datalandschap herkennen. Ze kunnen daarbij ook het destructieve werk van ransomware in een vroeg stadium herkennen en de IT-beheerder waarschuwen.

Datamanagement-as-a-service

Voor veel mkb-organisaties, maar ook de nodige enterprise-bedrijven, is het aanschaffen, implementeren en beheren van bovenstaande zaken een brug te ver. Gelukkig biedt Cohesity binnenkort een oplossing: Datamanagement-as-a-Service (DMaaS). De dataspecialist biedt vanuit de AWS diverse oplossingen voor datamanagement op abonnementsbasis aan, vanuit het Helios-datamanagementplatform. Doordat deze draait in de public cloud heeft u of uw klant geen omkijken naar de onderliggende infrastructuur.

1. Cohesity DataProtect

Een van de eerste oplossingen die beschikbaar komt is Cohesity DataProtect. Deze back-up-as-a-service-oplossing vereenvoudigt het maken en beheren van back-ups, ook in complexe infrastructuren met veel data-eilanden. Cohesity DataProtect consolideert de gehele back-up in een enkele, eenvoudig te beheren omgeving. Bij een eventuele ransomwarebesmetting zijn zowel complete workloads als individuele bestanden eenvoudig te herstellen.

2. Cohesity Ransomware Protect

Cohesity Ransomware Protect biedt op machine learning gebaseerde bescherming tegen ransomwareaanvallen. Het intelligente systeem herkent verdachte gedragingen en kan een besmetting stoppen voor het veel schade aanricht. Het kan bovendien een air gap aanbrengen tussen de infrastructuur en de back-up. Ook maakt de oplossing via een meerlaagse beveiliging back-ups immuun voor besmetting

3. Cohesity SmartFiles

Een ander wapen in strijd tegen ransomware is Cohesity SmartFiles. Deze oplossing brengt een softwarematige laag aan over het datalandschap. De laag integreert applicaties en gegevens en maakt zo databeheer eenvoudiger en inzichtelijker. Cohesity SmartFiles maakt hiermee een einde aan chaotische (en dus risicovolle) datalandschappen. Het beschermt bovendien alle data tegen malwarebesmettingen en monitort de toegang tot de gegevens op verdachte zaken.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de databeheeroplossingen van Cohesity? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar Mediabibliotheek